Korret maitotölkkimotellissa

Maitotölkkimotelli ★★★

Tarvitset

 • maitopurkkeja
 • kuivia koiranputkia
 • kuivia järviruokoja
 • mattoveitsen
 • narua tai nippusiteitä
 • puuliimaa
 • vihreää tai harmaata maalia

Leikkaa koiranputket ja järviruo’ot poikki ensin ennen solmua ja sitten lähellä seuraavaa solmua.

Leikkaa tästä

Leikkaa maitopurkin yläreuna niin, että kaksi vierekkäistä sivua jää hieman pidemmiksi ja niistä tulee suojaava lippa keinopesän korsille.

Maitopurkin yläreuna

Laita maitopurkin pohjalle kerros puuliimaa ja lado korsia solmu edellä purkkiin. Odota liiman kuivumista.

Sido kaksi nippusidettä tai narua purkin ympärille napakasti, korsia murskaamatta.

Pujota kiinnitysnaru tai nippuside purkin alta pesän kiinnittämiseksi.

Maalaa maitopurkki vihreällä tai harmaalla maalilla, jotta se maastoutuu luontoon.

Ripusta korsipesä keväällä ennen pajujen kukintaa vaikkapa puutarhasi marjapensaiden tai kukkakedon yläpuolelle noin 1 – 1,5 metrin korkeuteen vaakasuoraan ja korret aamuaurinkoa kohden.

Ota hotelli talveksi kylmään varastoon ja palauta hotelli samaan paikkaan seuraavana keväänä ennen pajujen kukintaa. Säilytä oikein ja ota uudelleen käyttöön.

Kaksikerroksinen luksushotelli

Luksushotelli kahden kerroksen väelle ★★★★★

Tarvitset

 • sahattua, höyläämätöntä lautaa
 • parrua
 • kuivia koiranputkia
 • kuivaa järviruokoa
 • muovitettua pahvia (esim. tyhjiä kakkurasioita)
 • ruuveja
 • nippusiteitä
 • mattoveitsen
 • puuliimaa

Puuneliö: Sahaa koivupuusta 15 x 11 cm -kokoinen puuneliö. Poraa siihen kahden senttimetrin välein noin 10 cm syviä reikiä, joiden halkaisijat ovat 4, 6, 8 ja 10 mm. Reiät eivät saa ulottua puuneliön läpi.

Pönttökehikko: Sahaa pönttöön kaksi 25 x 15 cm -kokoista sivuseinää ja 20 x 15 cm -kokoinen katto. Takaseinän mitat ovat 25 x 15 cm.

Hyönteishotellin luksusversio

Kiinnitä puuneliö ruuveilla pönttökehikkoon.

Täytä yläosa kuivuneilla korsilla, jotka olet leikannut poikki ensin ennen solmua ja sitten lähellä seuraavaa solmua siten, että solmu tulee mukaan korteen. Näin korsilla on toisessa päässä pohja ja toinen pää on auki pörriäisen tulla. Korret voit sitoa yhteen narulla tai nippusiteillä. Näin voit helposti vaihtaa ne tarvittaessa.

Voit myös leikata pöntön yläosaan esimerkiksi kakkulaatikon pohjasta neliönmuotoisen laatikon, ja kiinnittää nippusiteet laatikon vastakkaisille sivuille. Laita pohjalle puuliimaa ja asettele korret kiinni oleva solmuosa edellä laatikkoon.

Hyönteishotelli

Ruuvaa pöntön sivuseiniin kiinnityskoukut. Ripusta asumus vaakasuoraan ja reiät suunnattuna aamuaurinkoa kohden noin 1 – 1,5 metrin korkeuteen kasvillisuuden yläpuolelle.

Luksushotelli seinällä

Talven ajaksi voit peittää pöntön etuosan laudalla tai viedä sen ulkovarastoon. Palauta pönttö seuraavana keväänä samalle paikalle ennen pajujen kukintaa tai poista suojalauta.

 

Täyden palvelun tekopökkelö – metsänomistajien erityishotelli ★★★★

Kuva: Metsähallitus/Keijo Kallunki

Tarvitset

 • oman metsän (ethän rakenna tällaista hyönteishotellia jonkun toisen omistamaan metsään!)

Oletko koskaan metsäkävelyllä kummastellut, miksi metsissä näkyy muutaman metrin korkuisia puita, joista on latvat katkaistu pois? Kyseessä on pörriäismyönteisen metsäonomistajan rakentama hyönteishotelli eli tekopökkelö.

Tekopökkelö on puu, joka on korjuun yhteydessä jätetty pystyyn lahoamaan. Pystypökkelö tarjoaa monimuotoiset olosuhteet kuolleessa pystypuussa elävälle lajistolle – myös muille kuin hyönteisille. Tekopökkelö tuottaa metsään lahopuuta, josta ovat riippuvaisia esimerkiksi pölyttäjähyönteiset ja linnut.

Lehtipuusta tehdyt tekopökkelöt alkavat lahota muutamassa vuodessa, jolloin ne tarjoavat pesäkoloja muun muassa tikoille, pöllöille ja muutamille vesilinnuille kuten telkälle ja isokoskelolle. Lisäksi pesimäpaikan saavat monet pikkulinnut, kuten kirjosieppo ja tiaiset.

Tuoton menetys metsänomistajalle on pökkelön puulajista ja koosta riippuen muutamasta kymmenestä sentistä euroon. Esimerkiksi yhden linnunpöntön hinta vastaa kymmeniä tekopökkelöitä. Lisäksi tekopökkelöt lasketaan säästöpuihin, joiden jättäminen on yksi metsäsertifioinnin edellytys.

Tekopökkelöiden määrä lisääntyy koko ajan, ja niitä tehdään sekä harvennus- että uudistushakkuissa. Metsähallitukselle ja monille metsäyhtiöille tekopökkelöiden teosta on tullut osa normaalia toimintatapaa, ja pökkelöitä tehdäänkin metsiin vuosittain satoja tuhansia.

Tekopökkelön teko-ohje

Yleisohje tekopökkelön tekoon on katkaista elävä puu noin 2–5 metrin korkeudelta, jolloin pystyyn jää käytännössä korkea kanto. Yleensä tekopökkelöitä tehdään hakkuun yhteydessä 2–5 kappaletta hehtaaria kohden.

Tekopökkelöiden valinnassa suositaan helposti lahoavia lehtipuita, kuten haapaa ja hieskoivua. Jos niitä ei ole, voidaan tekopökkelö tehdä myös havupuusta.

Tekopökkelöt voidaan jättää säästöpuuryhmien tai suojatiheiköiden yhteyteen, jolloin esimerkiksi kolopesijät hyötyvät ympäröivästä suojapuustosta. Toisaalta taimikossa töröttävä tekopökkelö on petolinnulle oiva tähystyspaikka!

Vaikka tekopökkelöiden teko on yleistynyt, kannattaa metsänomistajan nostaa asia aktiivisesti esiin puukaupan yhteydessä. Metsäasiantuntija osaa kertoa lisää tekopökkelöistä!

Perhosbaari

Perhosbaari – Pintaliitäjien ykkösmesta ★★★★

Tarvitset

 • itsetehtyä nektaria perhosia houkuttelemaan (ohje alla!)
 • pienen purkin, esim. viili- tai hillopurkki
 • rätin tai pesusienen
 • narua tai rautalankaa

Valmista perhosbaarin nektari: liuota punaviiniin tai olueen fariinisokeria tai siirappia. Älä käytä hunajaa, sillä se voi levittää mehiläisille sairauksia.

Anna nektarin tekeytyä päivä tai pari huoneenlämmössä. Vaihtoehtoisia nektarireseptejä löydät verkosta hakusanoilla ”perhosbaari” ja ”perhosbaarin perustaminen”.

Laita pieneen purkkiin (hillopurkki, viilipurkki) huokoinen, luonnonmukainen pesusieni tai rätti. Kaada nektari purkkiin – se imeytyy huokoiseen materiaaliin.

Ripusta purkki narun tai rautalangan avulla puuhun.

Odota perhosia! Ne löytävät herkullisen tuoksuisen baarin kaukaa ja tulevat imemään baarin nektaria.

https://www.sll.fi/2019/05/10/muista-pihan-porisijoita-otokkabaarilla/

Hyönteishotelli pölkystä

Välkky pölkkyhotelli ★★★

Tarvitset

 • sahattuja, kuivia koivupölkkyjä
 • puuliimaa
 • poran
 • eri kokoisia poranteriä (4, 6 ja 8 mm)
 • kiinnityskoukkuja
 • narua tai nippusiteitä

Sahaa noin 20 cm halkaisijaltaan olevasta, tuoreesta koivunringosta 20 cm -pituisia pölkkyjä. Laita molempiin sahauspintoihin reilusti puuliimaa. Jätä tuohi ja puunkuori paikalleen. Anna pölkkyjen kuivua hitaasti ulkovarastossa.

Kun pölkyt ovat kohtalaisen kuivia, poraa toiseen sahauspintaan vähintään 10 cm ja enintään 18 cm syviä, eri kokoisia reikiä. Reikien halkaisijat voivat olla 4, 6, 8 tai 10 mm. Reikien välinen etäisyys tulisi olla noin 2 cm.

Laita pölkyn sivuille kaksi kiinnityskoukkua ja kiinnitä pölkky kiinnitysnaruilla tai nippusiteillä puunrinkoon, oksiin ta ipuurakennuksen seinälle.

Ripusta pölkky vaakasuoraan noin 1–1,5 m korkeuteen, reiät kohti aamuaurinkoa.

Halutessasi voit tehdä tuohesta etuosaan suojalipan sateen varalle.

Suojaa pölkyn reikäpinta talveksi levyllä tai siirrä koko pölkky talvehtimaan kylmään varastoon. Palauta pölkky seuraavana kevänä samaan paikkaan tai poista asentamasi suojalevy ennen pajujen kukintaa.

Tietoa pölyttäjistä ja hyönteishotelleista (keinopesistä)

Hyönteishotelliasiantuntija Reima Leinonen on koostanut mainion esityksen, jossa kerrotaan tiiviisti pölyttäjistä ja hyönteishotelleista eli keinopesistä.

Käväise katsomassa Reiman esitys.

 

Tallenna ja tulosta maitotölkkihotellin A4-ohjeet

Tallenna ja tulosta luksushotellin A4-ohjeet