Hyönteishotellin omistajan syyspuuhat

Hyönteishotellien omistajillekin koittaa syksy kuten muillekin ihmisille. On aika pistää hotellit talviteloille ja valmistella hotelliketjun laajennusta ensi keväänä. Eikun hommiin!

Toiminnassa olevat hyönteishotellit suojataan talven varalle peittämällä reikäpinta levyllä tai siirtämällä koko hotelli talvehtimaan kylmään varastoon kevättä odottamaan.

Saattaa olla, että pölyttäjät eivät vielä tänä vuonna löytäneet hotelliasi. Syytä huoleen ei ole, sillä vuodet eivät ole veljeksiä eivätkä pölyttäjien tiet. Ensi vuonna voit joutua myymään ei-oota.

Hotelliketjua kannattaa laajentaa, vaikka korona-aikaa eletäänkin. Jos et ole vielä ehtinyt:

  • Käy nyt keräämässä järviruokoja kuivumaan kevään varalle,
  • Rakenna valmiita hotellirakenteita ja vie varastoon koivupölkkyjä kuivumaan.
  • Tutustu rakennusohjeisiin

Korsiloota odottaa kukkaisnäyttelyä

Hyönteishotelliasiantuntija Reima Leinosen kevät ja kesä ovat hurahtanut nopeasti. Korona on vaikuttanut myös hyönteishotellien valmistukseen ja esillevientiin.

”Omalla mökillä on yksi pönttö, jossa ei asutusta ole ollut havaittavissa. Virossa on pari pönttöä testissä ja Mäntyharjulla yksi. Kukkaispihanäyttelyä varten on valmisteilla korsiloota. Valitettavasti näyttely peruuntui tältä kesältä koronan vuoksi, mutta ehkä ensi vuonna saadaan se esille”, hyönteishotelliasiantuntija ja vieraslajikoordinaattori Reima Leinonen Kajaanin Ely-keskuksesta kertoo.

Puita kaadettaessa hyvä pitää mielessä pesäkoloja kaipaavat

Kun pihapiiristä kaadetaan puita, voi myös jättää kaadetun puun paikalle ns. tekopökkelön kolopesijöille.

Kaadetusta puustakin on paljon iloa: siitä voi myös säästää pölkkyjä Pördeä ja kavereita varten. Ei siis kaikkea puuta klapeiksi. Niitä vaan sitten kevään tullen porailemaan – taas löytyy majapaikkoja pölyttäjille.

”Meidän kesämökillämme kaadettiin juuri iso koivu ihan turvallisuussyistä. Ilahduin todella, kun ammattilainen puunkaataja ehdotti tekopökkelön jättämistä tikoille ja muille kolopesijöille. Ajattelin jälkipolvillekin painottaa, ettei pökkelöön saa koskea jatkossa”, sanoo viestintäasiantuntija Mervi Laitinen maa- ja metsätalousministeriön kansainväliseen kasvinterveysvuoteen liittyvästä Hyönteishotellit2020-kampanjasta.

Teemavuodet ja kampanjat alkavat ja päättyvät. Pölyttäjät, hyönteishotellit ja luonnon hyvinvointi ovat aina ajankohtaisia.

Koko maailmaa emme voi pelastaa, mutta hyvät teot vievät aina kohti parempaa tulevaisuutta!