Kaisa Mäkäräisen hyönteishotellin ovet ovat avoinna

Kuva: Kaisa Mäkäräisen kotialbumi

Ajatus hyönteishotellista tuli Kaisalle Virpi Sarasvuon facebook-päivityksestä, kun näin millaisen hotellin hän oli rakentanut! Sitten vinkkejä somesta etsiessä hän törmäsi Pelasta pörriäinen -kampanjaan, minkä jälkeen hän löysi myös Hyönteishotellit2020-kampanjan tunnisteella #hyönteishotellit2020. Sen jälkeen oli vuorossa hieman suunnittelua, aineiston keruuta ja upea hotelli oli valmis asiakkaiden pörrätä ovesta sisään.

Kaisan hotelli syntyi kokonaan kierrätysmateriaalista ja oman kodin ympäriltä löydetyistä tarvikkeita. Hänen kotinsa lähellä on järvi, josta löytyi korsia ja metsästä muita hotelliin sopivia aineita. Lisäksi omasta varastosta hotelliin saatiin puutavaraa ja nauloja.

”Rakennustarpeet oli tosiaan helppo löytää, sen sijaan korsien mittaaminen ja niiden leikkaaminen toi mukanaan vähän haasteita. Korret halkesivat silloin tällöin, mutta kärsivällisesti edeten niitäkin saatiin tarpeeksi kasaan. Löydettiin myös kukkakeppinä käytetty bambukeppi, joka sopi hyvin uuteen tarkoitukseen. Talomme rakentamisesta on niin vähän aikaa, että siltä ajalta oli jäänyt lautaa ja naulatkin”, Kaisa kertoo.

Hyönteishotellin paikka on jo katsottuna. Se tulee pihavaraston seinään. Varaston lähellä on marjapensaita, omenapuita ja marjamaita, joten asukkaita tullee helpommin hotellin suojiin. Pihavaraston seinä on myös siitä hyvä paikka, että hotelli pysyy sen suojissa kuivana.

Pörriäisten auttaminen on luonnon ystävän teko. Muutenkin luonnon monimuotoisuus ja puhtaus ovat Kaisalle tärkeitä asioita. Hiihtäjänä luonto on ollut Kaisalle työpaikka, sillä työ on tehty tavalla tai toisella luonnossa.

Hyönteishotellissa vapaita huoneita

”Tulevia asukkaita ei ole vielä näkynyt pörräämässä hotellin lähellä. Tosin Joensuussa satoi äskettäin luntakin, joten ei vielä taida olla aika. Tontilla kuitenkin pörräilee jonkun verran pölyttäjiä, koska aiempina vuosina marja- ja omenasato on ollut ihan hyvä”, Kaisa toteaa tyytyväisenä.

Kansainvälisen verkostonsa kautta Kaisa on saanut viestiä, että hyönteishotelli ei välttämättä välittömästi täyty pörriäisistä. Odottavan aika voi olla pitkä, mutta Kaisan italiaisen ystävän mukaan hotellihuoneet täyttyvät kyllä aikaa myöten.

Omasta pihasta syötävää ja kaunista katseltavaa

Kaisan kotipihalla on varjoisaa ja aurinkoista, mikä tuo haasteita kasvien valinnalle. Pihapiirissä on paljon hyötykasveja, on mukavaa saada omasta pihasta syötävää. Talvea ajatellen pihalle on myös istutettu ikivihreitä kasveja, jotta talvella olisi muutakin katseltavaa kuin puunrungot.

Suomen maan pituus ja eri kasvuvyöhykkeet ovat vaikuttaneet myös Kaisan kasvien valintaan. Alun perin Ristijärvellä asunut Kaisa iloitsee siitä, että Joensuussa myös muun muassa kirsikkapuut menestyvät. Kainuussa asiat olivat toisin.