Korkeasaari on enemmän, poikkea pölyttäjäpuistoon

Kävimme kesän alussa Korkeasaaressa tapaamassa eläintarhan ympäristökasvattaja Marjo Prihaa. Hän muistutti meitä siitä, että Korkeasaari on ainutlaatuinen ja luonnonläheinen eläintarha, sillä saaressa on paljon myös luonnonvaraisia lajeja, eksoottisempien tarhattujen lajien ohella. Henkilöstö on bongannut alueelta yli 100 lintu- ja nisäkäslajia.

”Korkeasaaressa on oma pölyttäjäpuisto viime vuodesta alkaen. Meillä on myös runsaasti koristekasveja ja niittymäisiä alueita, joista hyönteiset saavat mettä ja siitepölyä. Erityisesti pölyttäjäpuistossa kasvien valinnassa on kiinnitetty huomiota pölyttäjäystävällisiin kasveihin”, Marjo kertoo. ”Pölyttäjäpuistoista on tullut suosittuja ja niitä näkee muissakin Euroopan eläintarhoissa, joista olemme hakeneet vinkkejä.

Idea pölyttäjäpuiston perustamiseen lähti henkilökunnan ideariihestä saaren kehittämiseksi. Puisto on suunniteltu ja rakennettu henkilöstön voimin eikä se ole vielä täysin valmis. Koronakevät on hidastanut tämänvuotista kehittämistyötä.

Pölyttäjäystävälliset kasvit houkuttavat pörriäisiä

”Pölyttäjäpuistoon istutettiin niittymatto, jonka antimet päätyivät pääosin saaressa pesivien hanhien suihin. Nyt loppukesällä niittymatosta puskee esiin lähinnä päivänkakkaroita. Kasvilaatikoissa on dahlioita, heliotrooppia, punalatvaa, kehäkukkaa ja punahattua. Myös koristeomenapuut, marjat ja pensaat palvelevat pölyttäjien tarpeita”, Marjo listaa.

Oppaan tekemä hyönteishotellissa on pesäpaikkoja monelle pörriäiselle. Suunnitteilla on iso hyönteishotelli, jossa voisi jopa kiipeillä. Puistossa voi myös istuskella ja syödä eväitä.

”Kokemus on osoittanut, että ihmiset haluavat joko tehdä konkreettisesti asioita tai kysellä askarruttavia kysymyksiä suoraan asiantuntijalta. Siksi meidän tavoitteenamme onkin järjestää puistoon toimintaa ja saada asiantuntijoita paikan päälle vastaamaan kysymyksiin”, Marjo kertoo. ”Itse tekeminen koetaan tärkeäksi.”

Kesäleireillä valmistuu hyönteishotelleja

”Korkeasaarelle tärkeä luokkaretkikausi jäi tänä vuonna pandemian takia väliin. Onneksi kesäleirit kuitenkin käynnistyivät ja juhannukseen asti pyöri neljä kesäleiriä. Leirien teemat olivat eläintarhan toiminta, luonnon monimuotoisuus, eläinten hyvinvointi ja eläinsuojelu. 8 – 13 –vuotiaat leiriläiset ovat tehneet leireillä minihyönteishotelleja maitopurkkeihin, joihin on laitettu jättitattaren korsia pörriäisten pesimäpaikoiksi”, Marjo sanoo.

Ensi kevättä ajatellen nyt syksyllä on hyvä aika kerätä korsia ja muuta aineistoa hyönteishotelleihin. Järviruoko on hyvin suosittu rakennusaine, jonka voi pohjoisessa korvata väinönputkella. Korkeasaaressa saatiin omasta takaa jo mainittua jättitatarta.

Pölyttäjien merkitystä ei aina tunnisteta

”Lapsille kerrotaan pölyttäjien merkityksestä ja mitä pieniä asioita voi tehdä omassa pihapiirissä. Lapset suhtautuva valtavalla uteliaisuudella ihan kaikenlaisiin hyönteisiin, ainoastaan pistojen kautta voi tulla pelkoja. Lapsille on tärkeä kertoa, mikä merkitys pörriäisillä on meidän ravintoon, kuten vihanneksiin ja hedelmiin, joita syömme. Edes me aikuiset emme aina tule ajatelleeksi tätä puolta pörriäisistä”, Marjo toteaa.

Retki Korkeasaareen kannattaa tehdä myös saaren luonnon takia, ei ainoastaan eläinten. Siellä kierrellessä näkee yllättävän paljon erilaisia kasveja ja merellisiä maisemia. Myös viherkattoja osui kulkijan silmiin. Seuraavan kerran siellä kulkiessa kannattaa käyttää laajakulmaa ja tehdä havaintoja myös ympäröivästä luonnosta, istahtaa hetkeksi pölytyspuistoon pohtimaan pölyttäjiä kysymällä vaikkapa: Mitä jos pölyttäjiä ei olisi?

Tutustu Korkeasaareen ja sen tarjontaan:)