Hyönteinen

Hyönteiset

Kuva: Reima Leinonen

Mitkä ovat pölyttäjähyönteisiä?
Pölyttäjähyönteisiä ovat mehiläiset (tarhamehiläiset) ja erakkomehiläiset, jotka ovat villimehiläisiä. Pölyttäjiin kuuluvat myös ampiaiset ja erakkoampiaiset (pölyttävät vahingossa, kun käyvät kukilta muita hyönteisiä jälkikasvulleen ravinnoksi.), kimalaiset, kukkakärpäset, perhoset ja muut hyönteiset.

Miten erotan mehiläisen, kimalaisen ja ampiaisen?
Eri mehiläislajeja on vaikeaa erottaa toisistaan. Tarhamehiläinen on hennon karvainen, oranssi-mustaraidallinen mesipistiäinen. Erakkomehiläislajeja on tavattu Suomesta noin 190 ja ne voivat olla erivärisiä ja erikokoisia. Hyvä tunnistusohje: kimalainen kokoturkki, mehiläinen puoliturkki, ampiainen aivan alaston ja kukkakärpänen naamiaisasussa.

Kimalaiset ovat karvaisia ja vaihtelevan värisiä mesipistiäisiä (kelta-musta-valkokarvainen, mustan-punaisia tai ruskean-mustan värisiä.) Kimalaiset ovat mehiläisiä sekä ampiaisia suurempia ja muodoltaan pyöreämpiä. Ampiaisella on mehiläistä kapeampi vyötärö ja ampiaisen karvoitus on vähäisempi.

Miksi hyönteisillä on eripituisia kieliä?
Eri lajit pystyvät näin pölyttämään eri kasvilajeja. Kimalaislajin kielenpituus vaikuttaa siihen, mistä kukista se pystyy saamaan ravintoa. Esimerkiksi tarhakimalaisella on pitkä kieli. Lyhytkieliset lajit suosivat laakeita kukkia.

Miksi joskus näkee paljon kuolleita kimalaisia?
Puistolehmuksen alta saattaa loppukesästä nähdä paljon kuolleita kimalaisia. Mannoosi on puistolehmuksen erittämä sokerilaji, joka ei sovi kimalaisen aineenvaihdunnalle. Tarhamehiläisille lehmuksesta ei aiheudu mitään haittaa ja lehmuksesta saadaankin juoksevaa ja makeaa lehmushunajaa.

Tähän on uusimpana selityksenä se, että mettä on lehmuksissa vähän ja vaikka se houkuttelee kimalaisia, niin ne eivät saa riittävästi ravintoa ja kuolevat siis nälkään.

Hyönteishotellin luksusversio

Hyönteishotellit

Kuva: Reima Leinonen

Voiko hyönteishotelleja tehdä ihan oman mielikuvituksen mukaan?
Kyllä voi. Eri ohjeilla pyritään antamaan aloittelijoille hyviä vinkkejä, mutta jokainen voi tehdä omanlaisensa hotellin. Ohjeet antavat hyviä ehdotuksia mm. sopivista materiaaleista, sillä rakennusmateriaalina ei kannata käyttää maalattua tai käsiteltyä puumateriaalia.

Jos haluat lisätä pölytysvoimaa, silloin koivupuuta, jossa on porattuja reikiä sekä koiranputkia ja järviruokoa.

Mitä muita korsia voi käyttää maitopurkkiin tehtävässä hotellissa koiranputkien ja järviruokojen sijaan? Kumpaakaan ei pohjoisessa ole.
Testattuna koiranputki ja järviruoko ovat parhaat. On meillä kuitenkin sellaisia pistiäisiä, jotka haluavat nakertaa kolonsa pehmeäytimisiin kasvinvarsiin (Vadelma, Selja), mutta niitä on vähän. Ja väinönputkea ainakin voi käyttää, sitä pitäisi pohjoisessakin löytyä.

Hyönteiset eivät välttämättä pidä voimakasaromista korsista tai sellaisista, joiden aukon sisäpinnalla on selkeästi jotain karvaa tai nukkaa. Mutta jokainen voi kokeilla mitä haluaa. Ja vaihtoehtoisesti voi tehdä hyönteishotelleja koivuun poraamalla reikiä.

Miksi hyönteishotellit kannattaa sijoittaa aamuaurinkoa kohden?
Hyönteishotelli kannattaa sijoittaa kohti aamuaurinkoa tai etelää. Tällöin hyönteishotellin kolot kuivuvat nopeasti yön jälkeen. Nämä lajit pesivät luonnossakin paahteisissa ympäristöissä.

Milloin hotelleihin tulee asukkaita?
Hotelleihin tulee asiakkaita keväästä alkaen edellyttäen, että alueella on näitä pistiäisiä. Pesät eivät niitä sinne tuo. Joskus voi mennä useampi vuosi ennen kuin niitä ilmaantuu enemmän ja vuosien välillä voi olla suuriakin vaihteluja.

Miksi hyönteishotelleja ja perhosbaareja ei saa laittaa mihin itse haluaa?
Suomessa on jokamiehenoikeudet, mutta kenenkään maalle tai pihalle ei saa laittaa mitään ilman omistajan lupaa.

Ketkä asuttavat hyönteishotellit?
Erakkomehiläiset, erakkoampiaiset, petopistiäiset sekä edellä mainittujen pesäloiset ja loiset

Mitä hyönteiset tekevät hotelleissa?
Hyönteishotelli tarjoaa hyönteisille (mm. villimehiläisille) munintaan sopivia asuinpaikkoja, joissa munista kuoriutuu toukkia, jotka edelleen koteloituvat. Aikuiset yksilöt kehittyvät koteloista ja ne talvehtivat hyönteishotelleissa seuraavaan kevääseen asti. Ja jatkavat seuraavan sukupolven voimin pölytystä.

Aikuisina talvehtivat päiväperhoset tarvitsevat myös suojaisan ja kuivan tilan talvehtimiseen.

Miten hyönteishotellien asukkaat suojaavat jälkeläisiään muun muassa linnuilta?
Pesäkennoja rakennetaan peräkkäin korteen tai puunreikään ja lopuksi pistiäiset jättävät noin sentin verran tyhjää tilaa, jonka jälkeen rakentavat tulpan savesta tai hiekasta. Siten linnut eivät pääse käsiksi hyönteisiin.

Onko ihan oikeasti totta, että hyönteishotelleissa asuvat pistiäiset eivät oikeasti pistä?
Keinopesään/hyönteishotelliin pesivät pölyttäjät eivät pistä, sillä ne eivät ole yhteiskuntahyönteisiä eli ne eivät puolusta pesää.

Miten voin valmistautua ensi kevään hyönteishotellitöihin?
Nyt voi jo laittaa puupölkkyjä kuivamaan ja tehdä niihin reikiä ensi kevättä varten. Syksyllä kerätään korsia kuivamaan.

Miten hyönteishotellit suojataan talveksi?
Talveksi hotellin voi viedä ulkovarastoon tai suojata laudalla, jotta linnut eivät pääse nokkimaan sitä. Keväällä hotelli viedään samaan paikkaan kuin aiemminkin ennen pajujen kukintaa.

Voiko hyönteishotelleihin laittaa webbikameran, jolla elämää siellä seurataan vai häiritseekö se asukkaita?
Kyllä voi. Hyönteisten elämän seuraaminen on hauskaa eikä häiritse niitä.

Lukijan kysymys: Ovatko hyönteishotellit turvallisia hyönteisille, kun niihin kertyy kaikenlaista (esim. ulosteita, viruksia)?
Hyönteisasiantuntijan mukaan hyönteishotellissa on hyönteisille samat mahdollisuudet saada jokin sairaus kuin luonnossa. Hotellithan ohjeistetaan rakentamaan luonnon korsista ja koivupuusta mahdollisuuksien mukaan, joten luonnon omilla antimilla ollaan liikkeellä:).

Perhosbaarit

Kuva: Mervi Laitinen

Käykö perhosbaariin tavallinen pesusieni?
Kyllä perhosbaarin saat esimerkiksi imeyttämällä pesusieneen punaviiniä ja lisäämällä siihen sokeria. Yksinkertaisimmillaan voi laittaa pihalle astiaan vanhentuneita hedelmiä. Loppukesästä nämä houkuttelevat myös jonkin verran yhteiskunta-ampiaisia.

Mitkä perhoset viihtyvät perhosbaarissa?
Suruvaippa, herukkaperhonen, haapaperhonen, nokkosperhonen, amiraali ja neitoperhonen vierailevat mielellään baarissa.

Kuinka nopeasti perhosbaarit saavat asiakkaita?
Kaikki perhoslajit eivät kiinnostu perhosbaarista mm. kukissa vierailevat kesäperhoset eivät välitä perhosbaarista. Sen sijaan aikuisena talvehtivat lajit usein ovat hyvin persoja perhosbaarin antimille. Perhosbaarin vilkkain aika on usein loppukesästä.

Miksi perhosbaareista ei kannata tehdä alkoholittomia? Miksi nesteen tarvitsee käydä?
Perhoset imevät luonnossa mielellään sokeripitoisia nesteitä ja usein ne ovat myös ylikypsiä eli käyneitä. Makean ja alkoholin tuoksu houkuttelee paikalle perhosia.

Miksi perhoset syövät mielellään vähän vanhentuneita hedelmiä?
Vanhentuneet hedelmät sisältävät jonkin verran alkoholia ja niiden tuoksu myös houkuttelee perhosia.

Tekopökkelöt ja lahopuut

Kuva: Metsähallitus/Keijo Kallunki

Voiko itse tehdä tekopökkelöitä?
Kyllä jokainen voi tehdä oman tekopökkelön, vaikka omaan pihaan. Kun kaadat puun, jätä korkea kanto paikalle. Tai siirrä kaatunut tai kaadettu puu sopivaan paikkaan lahoamaan. Tekopökkelöitä tehdään usein hakkuiden yhteydessä.

Myös kantoon voi porata vaakatasoon reikiä koloissa pesiville pistiäisille.

Miksi metsiin ja pihaan kannattaa jättää lahoavat puut paikalleen?
Näin turvataan luonnon monimuotoisuutta. Puun rungon voi katkaista esim. 2 – 4 metrin korkeudelta. Tekopökkelöön voivat kolopesijälinnut rakentaa pesän ja lahoava puu tarjoaa myös hyönteisille pesimäpaikan.

Pihapiiri

Kuva: Ruokavirasto

Minkälaisia kasveja kotipuutarhaan kannattaa istuttaa pörriäisten hyväksi?
Mehiläisiä houkuttavat keväällä mm. omenapuut, sinililjat ja pajut. Kesällä houkuttavia ovat mm. apila, hunajakukka, vadelma ja laventeli. Syksyllä mm. kultapiisku, asterit ja auringonkukat.

Tärkeimpiä kimalaisten suosimia ravintokasveja kesän kuluessa ovat mm. virnat, metsäkurjenpolvi, vadelma, apilat, maitohorsma, kaunokit, ohdakkeet ja kultapiisku.

Miten pölyttäjien määrän väheneminen näkyy?
Hyönteispölytteisten viljelykasvien satomäärät pienenevät. Ilman sopivia pölyttäjiä myös ilmaa puhdistavien ja eroosiota ehkäisevien kasvien määrä vähenee.

Yli 75 prosenttia maapallon ruokakasveista on riippuvaisia eläinpölytyksestä. Esimerkiksi hedelmät, marjat ja monet vihannekset ovat riippuvaisia pölyttäjistä. Pölyttäjävaje vaikuttaa siten myös ruoantuotantoon.

Miten kotipuutarha voidaan käyttää torjunta-aineita, jos pörriäisiä pitää suojella?
Oikea kastelu, vuoroviljely sekä erilaiset karkote- ja houkuttelukasvit auttavat usein pitämään kutsumattomat ötökkävieraat loitolla. Torjuntaan voidaan käyttää mm. raparperinlehtiä tai nokkosliuosta.

Osa hotellien pesijöistä on petopistiäisiä, jotka pitävät tuholaisten (esim. kirvoja) kantoja kurissa.

Miksi nokkosia kannattaa jättää pihaan?
Nokkosperhosen toukille mikään muu kasvi ei kelpaa ravinnoksi. Lisäksi neitoperhonen on riippuvainen nokkosesta. Keväällä kerätyt nuoret nokkosversot ovat vitamiinipitoisia yrttejä esim. lettuihin.

Mitä sivuvaikutuksia risukasojen ja pitkien nurmikoiden jättämisellä on?
Risukasat ja pitkät nurmikot lisäävät luonnon monimuotoisuutta tarjoamalla kodin mm. siilille. Kukkanurmikot tarjoavat ravintoa hyönteisille ja pölyttäjille.