Pörde ja Räyhä kasvinterveystarkastajan matkassa

Aurinkoisena elokuisena perjantaina Pörde Pörriäinen ja Räyhä Rouskuttaja alias Beastie the Bug matkustivat Somerniemelle seuraamaan kasvinterveystarkastusta. Lukemalla jutun saat tietää, kuinka Pörde ja Räyhä selvisivät yhteisestä matkasta sekä löytyikö perunapellolta kasvintuhoojia.

Kaverusten matka Somerniemelle alkoi rauhallisesti: Pörde ja Räyhä istuivat auton takapenkillä samoissa turvavöissä sopuisasti. Somerniemelle saavuttaessa tarkastaja Esa Poutanen laittoi Räyhän kuitenkin varmuuden vuoksi Ruokaviraston näytepussiin, jotta se ei pääsisi karkuun. Pörde Pörriäinen on turvalliseti maa- ja metsätalousministeriön viestinnän korkeakouluharjoittelija Eeva Rantasen hoivissa.

”Meidän täytyy suojella suomalaista ruokaa taudeilta ja kasvintuhoojilta”, Pörde muistutti Räyhää.

Pörde laskeutui itsekin perunoiden varsien sekaan katsomaan, näkyikö kasvintuhoojia lounaalla. Pörden piti erityisesti tarkkailla pellolla merkkejä oranssiraitaisista kolorankuoriaisista, sillä perunat ovat niiden herkkua. Esa Poutasen mukaan koloradonkuoriaisten toukat voivat syödä perunanvarsista lehdet aivan paljaaksi.

Lounastajien sijaan perunanvarsissa näkyi ruskeita, kuivuneita lehtiä perunaruton jäljillä.

”Mutta ei sitä ruttoa onneksi paljon Somerniemen pelloilla näkynyt”, Pörde muistelee.

Somerolaiselle perunapellolle tarkastaja Esa Poutanen oli aiemmin sijoittanut kaksi hyönteisansaa. Ansat olivat Poutasen itsensä suunnittelemia ja toteuttamia. Keltainen tarrapaperi huokuttelee hyönteiset kiikkiin. Verkko paperin ympärillä suojaa ansaa linnuilta ja myös lintuja ansalta.

Räyhä yritti parhaansa mukaan etsiä hyönteisansoista kavereita, mutta turhaan. Silmämääräisellä tarkastelulla ansoihin oli tarttunut vain pieniä, harmittomia ötököitä. Varmuuden vuoksi ansat kerättiin talteen ja lähetetään tarkempiin tutkimuksiin Ruokavirastolle.

Pörden ja suomalaisen ruoantuotannon onneksi kummastakaan ansasta ei onneksi löytynyt koloradonkuoriaisia. Loppu hyvin, kaikki hyvin!