Hyönteishotellin päällä istuu pörriäispehmolelu

Pörde surrasi Maa- ja kotitalousnaisten matkassa

Pördellä piti kiirettä Maa- ja kotitalousnaisten hoivissa. Reissu alkoi Oopperan mehiläispesiltä ja jatkui sieltä suoraan maakuntiin. Matkan varrella Pörde muun muassa tutustui maalaismarkkinoihin, maisteli lähiruokaa ja innosti lapsia tekemään hyönteishotelleja.

Pörde lennähti elokuun lopussa Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksen toimistolle Helsingin Kalasatamaan. Sieltä pörröinen kaveri matkasi heti tutustumaan kaukaisiin sukulaisiinsa, jotka tuottavat hunajaa Helsingin Oopperatalolla.

Kaksi naista hymyilee mehiläistarhaajan asuissa. Toinen pitää kädessään pörriäispehmolelua.
Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksen järjestöpäällikkö Helena Velin, Pörde ja Koti ja maaseutu -lehden toimituspäällikkö Tuula Lehtonen iloisina putsaamassa pesiä Oopperalla.
Pörriäispehmolelu katselee kuhisevaa mehiläispesää.
”Terve kaverit, long time – no see.”
Pörriäispehmolelu etualalla. Takana seinällä on keltainen kyltti, jossa lukee: "Varoitus, mehiläisiä"
”En oo vaarallinen!”, Pörde totesi.

Helsinki-visiitin jälkeen Pörde surahti kovaa vauhtia Etelä-Savon maa- ja kotitalousnaisten luokse. Tarkoituksena oli vierailla Rapion Myllyn Lähivilja-päivässä, mutta se jouduttiin korona-mokoman takia perumaan. Pörde kuitenkin innosti Etelä-Savon ruoka-asiantuntija Katja Rissasen lasta ystäviensä kanssa tekemään hyönteishotellin.

Kolme lasta ja pörriäispehmolelu ovat puisen pöydän ääressä rakentamassa hyönteishotellia. Pöydällä on käpyjä, sammalta, oksia ja ruokoja.
Pörde oli niin innoissaan, että seisoi jopa päällään!
Kaksi henkilöä seisoo punaisen seinän edessä. Seinälle on nostettu hyönteishotelli. Pörriäispehmolelu on seinän vieressä oksalla.
Pörde on tyytyväinen!

Hotellille löytyi mainio, aurinkoinen ja tuulensuojainen paikka Pian, Lassen ja Laurin luota Rapion pihapiiristä. Myllyn kesä- ja luonnonkukkia täynnä olevan pihan ansiosta uuteen hotelliin asettuu varmasti monta pörriäistä.

Etelä-Savon maa- ja kotitalousnaisten matkassa Pörde seikkaili vielä Savonlinnassa Maatilamatkailu Höökin Makumatka maalle -tapahtumassa muistuttamassa hyönteisten merkityksestä luonnon monimuotoisuudelle ja ruoantuotannon turvaamiselle.

Pörriäispehmolelu istuu auringonkukkien päällä. Taustalla torikoju, jossa on myynnissä hedelmiä ja kasviksia.
”Ilman meitä pörriäisiä katoasi moni herkku maailmasta”, Pörde muistutti.

Savonlinnasta Pörde pörräsi pikavauhtia Keski-Suomen maa- ja kotitalousnaisten vieraaksi, jotta kerkesi Wemmi-markkinoille, jotka pidettiin 19. – 20.9.2020. Jyväskylässä.

Oranssi torikoju, jossa on esillä erilaisia hyönteishotelleja. Pörriäispehmolelu istuu yhden hyönteishotellin katolla.
”Hu-huu, täälläpäin tietoa keinopesien rakentamisesta,” Pörde huuteli ja houkutteli vierailijoita Maa- ja kotitalousnaisten osastolle.
Nainen raottaa suuren puurokattilan kantta. Pörriäispehmolelu leijailee kattilan yläpuolella.
Pörde pääsi myös maistelemaan herkullista ruispuuroa. Kattilankantta raottaa Keski-Suomen maa- ja kotitalousnaisten toiminnanjohtaja Eeva-Liisa Kivimäki.

Viimeiseksi Pörde suuntasi Laukaaseen Satavuon koulun Kestävän kehityksen -messuille esittelemään kotejaan oppilaille ja kertomaan pölytyksen merkityksestä.

Pöydällä on kaksi hyönteishotellia. Pöydän takana on henkilö, jonka kädessä on pörriäispehmolelu.
Pörde ja maiseman- ja luonnonhoidon asiantuntija Paula Salonen (vas.) kertovat, miksi pölyttäjät ovat niin tärkeitä ja miten pölytys käytännössä tapahtuu.

Elintarvike- ja yritysasiantuntija Mirja Pummilla ja harjoittelija Hanna-Riikka Kantelinen tutustuttivat lapsia myös kompostoinnin ja bokashoinnin saloihin. ”Olipa mukava kuulla bokashoinnista. Se oli minullekin uusi tuttavuus”, Pörde paljasti.

Tyytyväisenä reissuunsa (ja hieman myös uupuneena tiukasta tahdista) Pörde suuntasi kulkunsa kotia kohti.

Maa- ja kotitalousnaiset kiittävät maa- ja metsätalousministeriötä ja Pördeä vierailusta ja toivottavat Pörden lämpimästi tervetulleeksi uudelle kiertokäynnille.