Pörden matka Villa Elfvikiin

Pörde matkusti 22.7. Espoon kaupungin luontotalo Villa Elfvikin vieraaksi. Tässä jutussa pääset tutustumaan pörriäismäisestä näkökulmasta, mitä kaikkea mielenkiintoista Villa Elfvikillä on tarjottavanaan!

Pörde pääsi tutustumaan Villa Elfvikiin, luontotaloon, joka sijaitsee aivan Laajalahden luonnonsuojelualueen kupeessa Espoossa. Luontotalosta löytyy paljon erilaisia aktiviteetteja, ja paikka onkin mainio retkeilykohde: Villa Elfvikissä on mahdollisuus käydä ihastelemassa erilaisia näyttelyitä, tutustua kestäviin elämäntapoihin ja kävellä luontopoluilla upeassa lähimaastossa. Luontotalo pyrkii toimimaan esimerkillisesti hyödyntäen kestäviä elämäntapoja ja espoolaisia arvoja, ja vierailijoille tarjotaan eväitä toimia kestävämmän elämäntavan mukaisesti. Luontoarvot ovat vahvasti osa Espoota: Villa Elfvikissä konkretisoituu se, miten luonto ja ihmiset voivat elää sopusoinnussa. Pihapiirissä on toteutettu monia luontotekoja luonnon monimuotoisuuden vaalimiseksi, mikä teki Pördeen suuren vaikutuksen.

Villa Elfvik on kaunis jugend-huvila.

Tänä kesänä Villa Elfvikissä on ollut esillä näyttely ”Lumoudu kaupunkiluonnosta”. Näyttelyssä perustellaan, miksi kaupunkiluonnon monimuotoisuus on tärkeää ja miksi se on ahdingossa, sekä kerrotaan, mitä kaupunkiluonnon turvaamiseksi voi kukin tehdä. Näyttely on osa Espoon ympäristökeskuksen samannimistä teemavuotta.

”Täällä on esillä hyvin merkityksellisiä asioita”, Pörde tuumaa tutkiessaan näyttelyä. ”Käy tutustumassa vinkkeihin ja ota ne talteen!”

Näyttelyssä suurta painoarvoa on saanut pölyttäjien haasteellinen tilanne ja merkitys luonnon monimuotoisuuden kannalta. Rakentamalla hyönteishotellin jokainen voi helposti luoda pölyttäjille pesä- ja piilopaikkoja pihapiiriinsä. Esillä on erilaisia hyönteishotellien prototyyppejä ja perhosbaari, joita Pörde sai tutkia ja testata. Ne olivatkin Pörden mukaan erinomaisia malliesimerkkejä!

Vierailijat saavat kirjoittaa ja kertoa, mitä he ovat tehneet lähiluontonsa hyväksi. Pörde tuli erityisesti tästä kuvassa olevasta lappusesta hyvin iloiseksi.

Toinen näyttelyistä, ”Eläköön Espoo!”, on Villa Elfvikin pysyvä näyttely. Se esittelee Espoon arvokasta, rikasta ja vaihtelevaa luontoa. Ominaisia luontotyyppejä Espoossa ovat lehdot, lintukosteikot, lähimetsät ja saaristo, joista on kerrottu näyttelyssä hyvin kattavasti.

”Parasta tässä näyttelyssä on toiminnallisuus. Täällä saa tutkia, kokeilla ja kuunnella ihan itse. Tai jos sattuu olemaan pörriäinen niin kuin minä, voi vaikka koettaa, miltä tuntuu lentää kuin liito-orava!” Pörde naurahtaa.

Villa Elfvik sijaitsee Laajalahden luonnonsuojelualueen kupeessa, ja luontotalolta pääseekin alueen maastoon luontopolkuja pitkin. ”Laajalahti on pääkaupunkiseudun parhaita lintuvesiä. Se on erinomainen lintujen tarkkailupaikka niin muuttoaikoina kuin muulloinkin”, kerrotaan luontoon.fi – sivustolla.

”Kun tulen ensi kerralla, otan eväät mukaan ja suuntaan suoraan lintutornille bongailemaan lintuja ja muita eläimiä”, suunnittelee Pörde tarkastellessaan alueen karttaa.

Villa Elfvikin ympäristöön on jätetty paljon tilaa luonnonvaraisille niityille ja tämä onkin yksi niistä luontoteoista, joita luontotalo on tietoisesti toteuttanut. Voipa läheltä nähdä lehmiäkin.

”Opin Oodissa, että pienenkin niittytilkun biodiversiteetti on paljon suurempi, kuin nurmikon, ja monin verroin parempi myös pörriäisille. Täällä asia näkyy konkreettisesti”, Pörde iloitsee seuratessaan monien lajitoveriensa työskentelyä kukkien äärellä.

Villa Elfvik on upea retkikohde, johon Pörde suosittelee lämpimästi tutustumaan.

Villa Elfivkin luontotalo avoinna ma-pe klo 9-16 ja la-su klo 10-16. Lue lisää täältä.