Pörden vierailu Oodissa

Pörde vieraili 15.7. Helsingin keskustakirjasto Oodin ”Oodi Helsingin luonnolle” – näyttelyssä sekä lähiluontoon liittyvillä pop up – pisteillä. Katso ja lue alempaa, kuinka Pörden seikkailu sujui ja mitä kaikkea mielenkiintoista Oodista voi löytää vielä syyskuun loppuun asti!

Pörde sai kunnian vierailla ensimmäisenä ”Oodi Helsingin luonnolle” – näyttelyssä, johon sisältyvät esimerkiksi helsinkiläisten luontotarinat, monimuotoinen lajisto sekä ideat lähiluonnon rikastamiseen. Vierailijatkin saavat osallistua näyttelyn antiin lähettämällä helsinkiläisen luontokuvan someseinälle tai vaikkapa askartelemalla lajistoa lajiköyhälle nurmelle. Erityisesti Pördeä ihastutti se, miten lähiluonnon monimuotoisuuden tärkeys ja sitä kautta myös pölyttäjien ja muiden pörriäisten elinympäristöt oli nostettu esille näyttelyssä.

Tältä Oodissa näytti vierailupäivänä:

”Kuhinaa on kuin muurahaispesässä! Mahtavaa, että ihmiset ovat kiinnostuneita!” Pörde kommentoi.

Näyttelyssä avautui upea näkymä, joka kuljettaa Helsingin kauniiseen ja vaihtelevaan kaupunkiluontoon.

Näyttelystä löytyi erilaisia vinkkejä, kuinka vaalia lähiluontoa aina omasta takapihasta lähtien. Pördeä kiinnosti eritoten, millä nikseillä pihapiiriä voi rikastuttaa: riittää, kun jättää nurmikon leikkaamatta tai sitten voi vaikkapa nikkaroida lahopuusta aidan. Näin luodaan pölyttäjille lisää ruokailu-, piilo- ja pesimispaikkoja.

”Nämä ovat todella hyviä vaihtoehtoja hyönteishotellille”, Pörde toteaa.

Pörde tutustui lajiköyhään nurmikkoon, johon oli vierailijoiden askartelun tuloksena syntynyt niittyä. Monet muut pörriäiset olivatkin jo löytäneet tiensä tälle Oodin niittylaikulle.

”Täällä on paljon tärkeitä ja kauniita kasveja sekä kavereitani”, kertoo Pörde kissankellojen takaa.

Näyttelyssä pääsee myös ilmaisemaan asioita, joita toivoisi parannettavan kaupunkiluonnosta puhuttaessa ja vastaavasti asioita, jotka ovat jo hoidettu hyvin.

”Myös pölyttäjien elinolosuhteet ja hyvinvointi on nostettu esille!” Pörde hihkuu.

Luontoaiheisilla pop up – pisteillä Pörde tutustui muun muassa tähän Harakan luontokeskuksen pisteeseen. Esillä oli kasvivisa, jossa pääsi arvailemaan joitakin saaren rikkaaseen kasvillisuuteen lukeutuvia kasveja, plankton – livekamera sekä purkissa oleva vesikirppunäyte, jossa vilisti valtava määrä pieniä vesikirppuja. Pördeltä kysyttiin, osaako hän arvata purkissa olevien vesikirppujen määrää:

”Vaikea kyllä veikata. Täytyy tulla tutkimaan Harakan saarelle”, Pörde tuumi.

Kuvassa Pörde pääsi toteuttamaan niittyaskartelua. Askartelupisteellä kävi kova kuhina, ja kyseinen aktiviteetti taisi miellyttää erityisesti Oodin pieniä vierailijoita. Löytyipä Oodista myös jotakin tuttua, nimittäin ohjeita erilaisten hyönteishotellien rakentamiseksi.

”No tämän minä tunnistan! Käy nappaamassa ohjeet ja kokoa oma hyönteishotellisi kavereilleni”, Pörde kehottaa.

Vierailu Oodin näyttelyyn oli ennen kaikkea antoisa, ja se opettaa pitämään arvossaan lähiluontoa, joka on yllättävänkin monipuolinen.

”Oodi Helsingin luonnolle” – näyttelyn löydät keskustakirjasto Oodista 30.9.2020 asti. Pop up – pisteitä on esillä heinäkuun jokaisena keskiviikkona klo 12-18 osallisuustila Bryggassa. Lue lisää täältä ja täältä.